Joulu on kaikessa ihanuudessaan melko yksinkertainen juhla. Kaiken tämän  hälinän keskellä sitä kuitenkin kaipaa vaan paria perusasiaa päästäkseen joulutunnelmaan - eikä nyt  ole kyse kirkoista, seimistä, lapsista tai lampaista. Vaan kaikessa yksinkertaisuudessaan joulusta. Ja kun näin aloitettiin, on listaa lyötävä pöytään...
  1. Pimeys. Joulun aikaan ei kuulukaan näkyä aurinkoa tai muutakaan luonnonvaloa. Suomalaiset juhlivat mieluiten pimeässä, sillä silloin toinen toistaan kar... öh, kauniimmat jouluvalaistukset erottuvat markettien, krääsäkauppojen ja ennen kaikkea naapureiden vastaavista. Oikeasti; kynttilät kuuluvat jouluun - pimeämmässä ne vain näyttävät juuri sen verran ihanammilta, tunnelmallisemmilta ja jouluisemmilta.
  2. Tuoksut. Piparit, hyasintit, jouluhavut. Kinkku, joulupuuro, kaneli. Neilikka, glögi, kynttilä. Joulu on tuoksujen aikaa. Tuoksut tuovat kaikki menneet, rakkaat joulut mukaan vuosi vuoden jälkeen. Tuoksut luovat tunnelmaa ja täyttävät kiireisen talon joka nurkan joululla ja sen rauhalla. Kiireessäkään ei voi hermostua, kun jouluiset tuoksut kietovat syleilyynsä.
  3. Perhe. Ison perheen kasvatti ei voi kuvitellakaan joulua yksin. Jouluun kuuluu innokkaasti touhuava, suuri porukka - joka aattoiltana kerääntyy suuren pöydän ääreen nauttimaan herkuista ja toistensa seurasta. Rytättyjen käärepapereiden keskeltä keräännytään sitten myöhemmin illalla pelaamaan joulun uutta peliä torttujen, suklaarasioiden ja hieman jo haalenneen glögin voimalla - jotta voidaan jouluyön varjoissa hiipiä nukkumaan omiin sänkyihimme joulun äänet vielä korvissamme.
  4. Lumi. Tai edes pakkanen. Tai edes jotain. Tänä vuonnahan tämä jää nyt saavuttamatta. Olin jotenkin valmistautunut Keskistä Suomea "kurjempaan" talveen kokonaisuudessaan - mutta että joulun hangista ja nietoksistakin täytyy luopua. Tämä on ehkä jo hieman liikaa. Vesisateeseen kaikuvat joulurallatukset kuulostavat tunnelmallisen ja nostalgisen sijaan vain haaleilta ja korneilta. Jouluostosten tekeminen tuntuu tässä lumettomassa olossamme lähinnä ennenaikaiselta - ja jouluun on se kuulu kolme yötä. Enää. 
  5. Lumiukko. Siis se elokuva, josta riistetyllä laululla Tarja Turunen tahkoaa nykyään euroja. Yleisradio on onneksi ottanut asiakseen esittää tämän klassikon omalla paikallaan: jouluaattona aamupäivällä (tänä vuonna TV2 klo 11.30 - don't miss it!).
Olisihan tähän listaan vaikka kuinka paljon lisättävää - mutta kun joulusiivous hieman vielä tykyttää takaraivossa ja pakatakin pitäisi, niin valitettavasti tässä Etelä-Suomen vesisateisessa wappusäässä ei tämän paremmin pysty tunnelmoimaan. Lisäksi Simpsonit meluavat korvan juuressa - ei niin jouluisine teemoineen - joten palaan askareihini. Joulu kuitenkin tulee - oli lunta, pakkasta, huurretta tai muutenkaan perinteistä. Pimeää sentään riittää.

Taidan sytyttää kynttilän.