Gradu on ollut ajatuksissa n. yhden raskauden verran. Alkuperäinen ajatus oli aloitella sitä hiljalleen viime kesänä, heinäkuussa kun töissä olisi hiljaista eikä häiden vuoksi kuitenkaan liikoja lomaa. Kesä vei kuitenkin mennessään - rannoille, kallioille, aurinkoon ja mökeille - eikä gradumateriaalien keräily edistynyt yhtään.

Syksyn tullen projekti H vei kaiken ajan ja Afrikasta palattuamme työt alkoivat painaa päälle. Joululomalla sitten, lupasin itselleni. Aloitan varmasti silloin ja saan kirjallisuuden haettua, ruodittua ja muokattua tammikuun loppuun mennessä.

Tammikuun lopussa wordin valkoisella taustalla välkkyi yhä yksinäinen tab. Vaihtoehtoja oli kaksi: joko luovuttaa tavoitteesta valmistua kakskyt-jotain-vuotiaana tai tarttua TOSISSAAN toimeen. Otin jälkimmäisen.

Vaihdoin aiheen, etsin lähteitä ja tärkeimpänä kaikesta: otin perjantait irti töistä. Vain pyhittämällä tunteja ja aikaa tälle projektille saan sen oikeasti tehtyä.

Nyt menossa on ensimmäinen täysi työviikko ryhtiliikkeen jälkeen ja gradua koossa nelisenkymmentä sivua. Valmiiden kasassa on niin kirjallisuuskatsaus kuin metodologiakin, työstöään odottaa oikeastaan enää itse analyysin naputtelu ja johtopäätösten vetäminen. Valmista tulee vielä huhtikuun aikana.

Enpä olisi uskonut vielä tammikuussa, että pääsen tähän saakka tässä ajassa - mutta kun päättää ja ryhtyy, niin tulee valmistakin. Viimeistä rypistystä vaille olisi valmista, ensi viikolla on talviloma, jonka pyhitän vielä täysin tälle operaatiolle. Sen jälkeen toivon, että vihdoin voin ottaa elämäni hyllyltä ja alkaa tehdä asioita, joista OIKEASTI nautin.