Ensimmaiset paivat Calgaryssa ovat menneet leppoisasti: host-siskoni Kelly, joka ystavallisesti majoittaa minut vierailuni ajan, on ollut taman viikon viela toissa, joten turistin on taytynyt ottaa ohjat omiin kasiinsa ja keksia itsenaisesti tekemista. Ja tekemista ja nakemistahan riittaa kaupungissa, josta olen aiemmin nahnyt kaytannossa vain skylinen ja lentokentan. Niinpa olen ottanut kartan ja muutamat neuvot paattavaisesti vastaan ja marssinut ovesta ulos. 

Kellyn asunnon sijainti on siina mielessa kiitollinen, etta sielta on mahdollista taittaa matka downtowniin myos jalan ilman etta varustukseen taytyy kuulua vaelluskengat ja usean tunnin kavelymatkalle riittava muonavarasto. Niinpa olen hammastyttanyt paikallisia kavelemalla tyynesti ensin lahempana olevalle Calgaryn Red Milelle, joka kuulemma kiekkokauden aikana kirjaimellisesti pukeutuu punaiseen Calgary Flamesien mukaan - ja jatkamalla siita matkaa pilvenpiirtajien varjoon downtowniin. 

Saa on suosinut matkailijaa ensimmaista paivaa lukuunottamatta, nytkin ulkona on upea auringonpaiste eika pilvista juuri tietoakaan. Sain kuitenkin eilen tylyn muistutuksen preeriakaupungin saatilavaihteluista: juuri paastyani downtowniin ja siella sijatsevalle Olympic Plazalle taivas repesi. Se, mika alkoi pienena ripotteluna siina vaiheessa kun loysin vuoden 1988 talviolympialaisten makihypyn kunniataulun ja Matti Nykasen nimen aika moneen kertaan, yltyi pikkuhiljaa taydelliseksi, kadut tulvauttavaksi rankkasateeksi. Onneksi suomalaisella kesalomalaisella on lahes poikkeuksetta sateenvarjo mukana, joten selvisin kuivin pain (mutta erittain marin jaloin) yhteen harvoista keskusta-alueen tavarataloista. 

Tanaan on viimeinen paivani lomaorpona, silla Kelly aloittaa reilun viikon lomajakson huomenna ja silloin suuntaammekin Kalliovuorten syliin Kimberleyyn jalkapalloturnaukseen. Tai allekirjoittaneellahan on tietysti koko turnauksessa tarkea statistin rooli, mutta hengessa ollaan matkassa mukana. Ja luvassa on kahdeksi illaksi enemman ja vahemman railakasta juhlintaakin - kuulemma. Ennen sita aion kuitenkin ottaa ensikosketuksen Calgaryn julkiseen liikenteeseen ja koittaa luovia yhdelle taman kaupungin ostoskeskuksista. Silla Pohjois-Amerikkalaiseen tapaan kaupungin keskusta ei tarjoa shoppailijalle kaytannossa mitaan - ostokset taytyy menna tekemaan jonnekin ihan muualle. Ja sinne - ihan muualle - olisi tanaan tarkoitus loytaa.