Toista viikkoa jatkunut nilkutus ajoi vihdoin työterveyteen. Huolestuneen näköinen työterveyslääkäri testasi refleksit ja kävelytti ympäri huonetta. Huolen rypyt syvenivät kasvoilla ja lähete ortopedille annettiin välittömän ajanvarauskehotuksen kanssa. Sain ajan seuraavalle päivälle.

Raportointi kotilääkärille kirvoitti myös huolestuneita - ja -tuttavia - kommentteja.
"... kyllä se kuulostaa nyt siltä, että leikkaus on edessä..."
"... lähettää sinut varmaan suoraan kirurgille, siltä se nyt vähän vaikuttaisi...

Ortopedi teki samat liikkeet kuin työterveyslääkäri. Kävelytti, koputteli ja taivutteli
"Tuntuuko tämä selässä?"
"Käveles kantapäilläsi. Ja sitten nouse varpaillesi... jaahas jaahas..."
Huolen varjo on kuitenkin ohuempi tällä kertaa. Viime kesänä magneettisesti kuviin kaapattu, pullahtanut välilevy on oireiden mukaan samassa välissä kuin ennenkin. Toissaviikkoinen bussijuoksu on vaan muljauttanut oireen uudelleen esiin ja nyt se painaa vasemman puolen hermot pinteeseen. Tuloksena iskias-tyyppinen jatkuva särky vasemmalle ja pohjelihaksen osittainen voimattomuus. Jos voimat kuitenkin kokonaan pääsevät häviämään on päivystysleikkaus edessä: aikaa operaatiolle olisi n. 12 tuntia, ennenkuin pysyviä hermovaurioita alkaa syntyä. Niinpä vasen pohje pääsee erityistarkkailuun - mutta nilkutus jatkuu.

Viikonloppu Tampereella on leppoisa: vähän Ideaparkkia, vähän korttipeliä kavereiden kanssa pubissa, vähän anoppilaa ja vähän enemmän telkkaria. Sunnuntaina särky alkaa loppuiltapäivästä eikä taivu yöhön mennessä edes kahdella kuussatasella. Valvon kivun ympärille käpertyneenä puoleen kahteen kunnes kuin ihmeen kaupalla löydän asennon, jossa pystyn vaipumaan levottomaan uneen. Tai sitten olen vain niin väsynyt, että kipu jää unen jalkoihin. Joka tapauksessa nukun, enkä havahtuessani uskalla liikahtaakaan ettei särky vain löydä minua uudelleen.

Kesäaikaan kääneetty kello herättää tuntia aiemmin kuin yleensä. Seitsemän juna on täynnä, onneksi vieressä on tuttua seuraa. Alkava viikko on täynnä muuttoa - enkä lääkärin määräyksestä saa nostaa mitään. Hankala yhtälö, mutta luovuus on vain otettava nyt käyttöön. Muuttopalveluiden tarjoukset soljuvat hiljalleen sähköpostiin, pitää vain valita. Ja perua jo varattu pakettiauto.

Ulkona onneksi paistaa aurinko. Viikon mittainen talvi taitaa nyt väistyä ilmastonmuutoksen vauhdittaman kesän tieltä. Jotain hyvääkin, sentään.